Solskydd

Allt du behöver veta om solskyddsfaktor

Varför ska man använda solskyddsfaktor? Vad betyder SPF och PA? Vad är det för skillnad på fysiskt och kemiskt filter? Det här är några av de vanligaste frågorna när det kommer till solskyddsfaktor. Detta inlägg ger dig större kunskap om användandet av solskyddsfaktor och lär dig vad du ska vara uppmärksam på när du köper solskyddsprodukter.

Varför ska man använda solskyddsfaktor? Vad betyder SPF och PA? Vad är det för skillnad på fysiskt och kemiskt filter? Det här är några av de vanligaste frågorna när det kommer till solskyddsfaktor. Detta inlägg ger dig större kunskap om användandet av solskyddsfaktor och lär dig vad du ska vara uppmärksam på när du köper solskyddsprodukter.

Varför ska man använda solskyddsfaktor?

Solskyddsfaktor använder man för att skydda huden mot solens strålar. Strålarna har ofta, vid överexponering, en negativ effekt på huden. Några av skadorna som solen orsakar man få efter bara några timmar efter exponering och andra märks först många år efter att skadan faktiskt uppstod.

En av de subkroniska solskadorna som ofta uppstår är hyperpigmentering, även kallat åldersfläckar eller solfläckar.  Dessa pigmentförändringar ses som mörka fläckar på huden och är extremt svåra att bli av med. I vår webbshop hittar du produkter som passar dig som har fått solfläckar. Vi har serier som är utvecklade för pigment från Caudalie, Murad, Babor och många fler.

OBS: Det finns även andra orsaker till hyperpigmentering, såsom graviditet, medicinsk behandling och sjukdom.

Den klassiska skadan som de flesta känner till är den gamla goda solbrännan. Huden blir röd, öm och känns en storlek för liten och kort därefter faller den döda huden av. Man kan inte spola tillbaka tiden, men man kan lindra smärtan och påskynda läkningen med hjälp av en effektiv after sun. Där finns det mycket att välja på. Ett par av våra favoriter är Babor Anti-aging Sun Care After Sun och Australian Gold Soothing Aloe After Sun Gel, gärna i kombination med deras Forever After.

Vad betyder SPF och PA?

SPF står för Sun Protection Factor. SPF är en måttenhet som beskriver hur länge man kan vistas i solen utan att bränna sig. SPF mäter endast UVB-skyddet, INTE UVA. Om det uttryckligen står på produkten att den skyddar mot båda typerna av strålar så får man självklart utgå ifrån det, men man kan inte veta hur mycket UVA-skydd det faktiskt är i produkten.

PA har under de senaste två åren tagit sig till Europa. Det är liksom SPF en måttstock för skyddsnivån, men här gäller det UVA.  Det står ”PA” följt av ”+ ”. Ju flera plustecken desto högre skydd. Vi säljer bland annat Murad E-Shield Essential-C Eye Cream SPF 15 PA++ och Murad City Skin Age Defense SPF 50 PA++++.

Vad händer med D-vitaminet?

Det råder inga tvivel om att D-vitamin är essentiellt för människors hälsa.  Kroppen kan själv producera D-vitamin, men den behöver hjälp av solen. D-vitamin bildas när UV-strålarna når huden.

Kroppen behöver inte mer än 10-20 minuter i solen, 3 gånger i veckan.  Det vill säga, om man cyklar, går en promenad eller gör andra utomhusaktiviteter under veckan så kan du vara lugn.

Det är en myt att man måste vistas länge i solen eller att man helt ska låta bli solskyddsprodukter för att producera D-vitamin.

Allt du behöver veta om solskyddsfaktor

Fysiskt och kemiskt filter

Fysiskt solfilter är mineraler som lägger sig ovanpå huden och blockerar solens strålar.

Kemiskt solfilter tränger in i hudens översta lager och fångar strålarna innan de kan göra någon skada.  Det kemiska solfiltret omvandlar solstrålarna till värme. Låt dig INTE skrämmas av ordet ”kemisk”.

Får man färg när man använder solskydd?

Ja för sjutton! Det är ett missförstånd att man inte kan få färg när man använder solskydd.  Resultatet blir tvärt emot oftast finare eftersom huden får tid att gradvis bygga upp färgen.

Vad är det för skillnad på UVA, UVB och UVC?

UVA

Det hjälper till att göra huden brun (i samarbete med B-strålarna).

UVA-strålning tränger djupt ner i huden och ger en snabb bränna, som också försvinner snabbt.

Överexponering av UVA-strålning kan ge hudcancer och medverkar till malignt melanom.

UVB

Aktiverar produktionen av melanin, som är det bruna pigmentet i huden.  UVB-strålning kan skada hudens celler och DNA-molekyler. Det ökar risken för att utveckla hudcancer.

Färgen vi får med B-strålarna kommer först efter en dag eller två, men i gengäld så håller den också längre.

För mycket UVB-strålning ökar risken för att få den aggressiva cancerformen malignt melanom.

UVC

C-strålarna når sällan jorden. Högt uppe i bergen eller på ställen där det är hål i ozonlagret kan de nå ner, men det är inte något vi berörs särskilt mycket av än så länge.