Hudvård

Hyaluronsyra: Bli vackrare nu med denna aktiva ingrediens star

Vi kan inte få nog av hyaluronsyra i våra toners, serum och fuktighetskrämer – och det är av goda skäl. Hyaluronsyra är inte bara bra för huden och kroppen, den passar också alla hudtyper. Här är allt du behöver veta om hyaluronsyra – plus rekommendationer för att komma igång.

Vi kan inte få nog av hyaluronsyra i våra toners, serum och fuktighetskrämer – och det är av goda skäl. Hyaluronsyra är inte bara bra för huden och kroppen, den passar också alla hudtyper. Här är allt du behöver veta om hyaluronsyra – plus rekommendationer för att komma igång.

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är inte en ny uppfinning eller något som hudvårdstillverkarna har hittat på för att få oss att köpa fler produkter. Här måste vi bli lite tekniska: Hyaluronsyra är en kolhydrat med hög molekylvikt (glukosaminoglykan) som redan förekommer naturligt i våra kroppar. Det är en byggsten i kroppens bindväv (särskilt hud, leder och ögon) som binder fukt och – grovt sett – förvandlar den till gel. Det är fukten och gelen som gör vår hud mjuk och fyllig samt smörjer våra leder. Hyaluronsyra har också antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper huden, till exempel vid eksem, sår, rosacea och akne.

Låt inte namnet lura dig. Även om det är en syra är den inte hård, uttorkande eller brännande. Tvärtom, de flesta människor kommer troligen att beskriva sin upplevelse av hyaluronsyraprodukter som uppfriskande, närande och underbart återfuktande.

Hyaluronsyra är därför fuktbindande och kan binda 1000 gånger sin egen vikt i vatten. När vi åldras blir kroppen mindre kapabel att producera och bevara hyaluronsyra på egen hand, och vi märker att ansiktshuden vanligtvis blir torrare, mer benägen att få rynkor och mindre elastisk. Därför kommer de flesta av oss att märka en markant förbättring av hudens utseende genom användning av hyaluronsyra.

Hyaluronsyra bidrar kort sagt till att återfukta huden, minimera uppkomsten av rynkor, läka eksem, akne och sår, minimera rodnad och öka hudens elasticitet.

Börja nu med hyaluronsyra

Beroende på dina behov kan du komplettera din hudvård med en eller flera produkter som innehåller hyaluronsyra.

Steg 1 är toners som appliceras på morgonen och kvällen direkt efter tvätt/rengöring av ansiktet.


Exuviance Moisture Balance Toner – ett effektivt och lyxigt ansiktsvatten som stimulerar cellförnyelsen och ger mycket fukt.


The Organic Pharmacy Jasmine Night Conditioner – Ett rikt och regenererande ansiktsvatten som ger huden näring hela natten.

OBS: Hyaluronsyra visas vanligtvis på produkt- och ingrediensförteckningen som hyaluronsyra, hyaluron eller HA. Den kan också förekomma som natriumhyaluronat – ett ämne som härrör från hyaluronsyra och som fungerar på samma sätt.

Steg 2 är serum eller olja… dessa finns i en mängd olika läckra varianter för att passa olika hudtyper och behov.

Doctor Babor Hydro Cellular Hyaluron Infusion – Ett koncentrerat hyaluronserum som verkar omedelbart, men som också tränger djupt in och ger huden varaktig vård.

Caudalie Vinosource SOS Thirst Quenching Serum – En riktad “fuktbomb” för dig som föredrar enkla produkter med hög effektivitet och utan parabener/sulfater.
The Organic Pharmacy Expression Treatment –En intensiv behandling för fina linjer och rynkor, särskilt runt pannan, ögonen och munnen.
Babor Skinovage Calming Bio Cellulose Mask (5 stk.) – En lyxig mask som ger en fuktboost till särskilt känslig och torr hud.

Tillför huden fukt

Kom ihåg att hyaluronsyra inte är fuktgivande i sig själv. Du måste återfukta huden genom att dricka mycket vatten och använda en bra fuktighetskräm tillsammans med hyaluronsyran.

Här är några fina fuktkrämer som också innehåller hyaluronsyra.

Doctor Babor Hydro Cellular Hyaluron Cream – en lätt fuktkräm som är säker att använda för alla hudtyper.

Caudalie VineActiv 3-in-1 Moisturizer – Lätta dagkrämer med vitaminer


Caudalie Resvératrol Face Lifting Soft Cream – Lyxiga krämer som stärker och återfuktar huden.
Embryolisse Cicalisse – Särskilt effektiva krämer när du verkligen behöver en boost av läkande och återfuktande vård.

Som vi nämnt tidigare kan du antingen applicera toner, serum eller fuktighetskräm med hyaluronsyra – eller alla tre stegen om du känner att din hud skulle må bra av ännu mer mjukhet och fukt.

Tack för att du läste och lycka till med din hudvård!